Een dag die bij vele bekend is ‘zwarte zaterdag’


Ieder jaar is het weer raak op de wegen, dan valt de term ‘zwart zaterdag’ weer. Wat houdt deze term in? Op deze dag is het extreem druk op de Europeese wegen op de verschillende zaterdagen in de maand. De drukte ontstaat, doordat de vakantiegangers massaal kiezen om op vakantie te gaan. Deze zaterdagen vallen in de laatste weekenden van juli of de eerste van augustus. In veel landen wordt er op dat moment op vakantie gegaan, waardoor de drukte op de wegen sterk toeneemt. In zuid Frankrijk kun je op de verschillende vakantieparken een huisje huren van zaterdag tot zaterdag, waardoor de drukte in het hoogseizoen nog wordt versterkt. Mede door de verhuurde huisjes in zuid Frankrijk gaan er meer toeristen op zaterdag reizen, waardoor de volle wegen veranderen in extreem drukke wegen.

Drukte op de wegen

Op de autosnelwegen (A6 en A7) en de Autoroute du Soleil naar het zuiden van Frankrijk of het oosten van Spanje. In de voorgaande jaren stonden worden er regelmatig files tot wel 700 kilometer gehaald. Het drukste jaar in Frankrijk (2009), stond er zelfs een totale file van 870 kilometer.

file

 

Advies voor reizen op zwarte zaterdag

 

Er zijn veel mensen die op vakantie gaan in de zomermaanden in het buitenland. Ook kan er een behoorlijke drukte ontstaan in Nederland, hierdoor zijn er ook verschillende mensen die op een andere dag gaan reizen om zo de drukte te kunnen ontlopen. Houdt er rekening mee, dat als je gaat reizen op zwarte zaterdag dat er overal files kunnen ontstaan. Als je in de file staat dan gaat je reis flink langer duren, daarom kun je beter een dag eerder gaan zodat je er niet middenin komt te staan. Als je op een warme dag in de file staat, dan is het helemaal vervelend. Het is daarom aan te raden als je met dieren en kinderen reist om te zorgen dat je water bij je hebt.

Een veel gegeven advies op deze dag is: ga op tijd van huis of ga een paar uur later, zo kun je proberen om de drukte te vermijden. Ondanks de vele oproepen om de reistijden aan te passen aan de druktes, zijn er toch vele die hier geen rekening mee houden. Het rekening houden met de reistijden blijft de voorkeur genieten, daar de reizen naar de vakantiebestemming al lang genoeg zijn. Het in de gaten van de berichten op zwarte zaterdag kan je veel tijd schelen!

Parkeren Schiphol